ARGOS – Centre for Art and Media    09/11

Bewaar

ARGOS, een plek voor kunstenaarsfilms en -video’s sinds 1989. Op het programma: geleide bezoeken aan de tentoonstellingen en het archief. Kom een glas drinken en ontdek onze rijke collectie!

Reservatie verplicht voor alle activiteiten en voor groepen: 02 229 00 03

Achter de schermen van het Argos videoarchief
FR : 18.30
NL: 19.30 EN : 20.30
Met bijna 5000 film – en videotitels die dateren vanaf de jaren 60 tot heden beheert Argos de grootste collectie kunstenaarsfilms en -video’s in België. De voorbije decennia heeft Argos grote inspanningen geleverd om de audiovisuele collectie veilig te stellen voor de toekomst. Videocassettes dreigen verloren te gaan door hun chemische samenstelling en vergankelijkheid of omdat de afspeelapparatuur in onbruik raakt. Maar ook digitale werken stellen de conservator voor grote uitdagingen. Sofie Ruysseveldt, collectiebeheerder, zal jullie een introductie geven over de werking van het archief. Deze rondleiding biedt een unieke kans om een kijkje achter de schermen te nemen. Wisten jullie trouwens dat het mogelijk is om de collectie gratis ter plaatse te consulteren in de mediatheek? Op donderdag 9 november komen jullie hierover meer te weten!

EXPO Lina Selander
FR : 19.00 NL : 20.00 EN : 21.00
‘For a Time Light Must Be Called Darkness’ is de eerste solotentoonstelling in België van Lina Selander (1973), een van Zwedens belangrijkste hedendaagse kunstenaars die werkt met bewegende beelden. Centraal in haar werk staat de analyse van hoe tijdsgewrichten worden
uitgebeeld, hoe gebeurtenissen worden beschreven en hoe dingen worden uitgebeeld.
‘For a Time Light Must Be Called’ Darkness omvat zes video-installaties; de meeste daarvan zijn tot stand gekomen in samenwerking met Oscar Mangione. Die werken nemen ons mee naar Bredäng (een voorstad in het zuidwesten van Stockholm), Berlijn, de Westelijke Jordaanoever, Pripjat en Tsjernobyl. Al deze steden vormen de aanleiding en het vertrekpunt voor diepgaande reflecties over het heden in relatie tot de historische feiten.

EXPO Com nu ties
Wat betekent vandaag het begrip gemeenschap? Welke drempels moeten we overschrijden om de ander tegemoet te treden? Wat is in feite een gemeenschap? Argos en ISELP, twee Brusselse instellingen die een band hebben met twee grote Belgische gemeenschappen, bundelen hun krachten om op hun respectieve locaties een omvangrijke tentoonstelling te realiseren over dit thema.

VERTOONING “Die Ruinen von Europa” een film van Ira A.Goryainova.

De film wordt elke uur vertoond !
2016, 47 min, met engelse ondertitels

Al sinds haar afstuderen in 2016 als regisseur van documentaires aan het RITCS in Brussel, speelt Ira A. Goryainova (°1984, Moskou) met de verwachtingen van de kijker. Daartoe overschrijdt ze geregeld de grenzen tussen fictie en non-fictie. De Europese Unie wordt verscheurd door uiteenlopende voor- en tegenstanders, ondervindt een vluchtelingencrisis en gaat gebukt onder de opkomst van rechts. Bovendien wordt deze
gemeenschap dagelijks gebombardeerd door een overvloed aan meningen, fastfoodnieuws en een continue beeldenstroom, waardoor er een groep mensen onstond die zich bij alles neerlegt en de dingen van de zijlijn bekijkt. ‘Die Ruinen von Europa’ volgt een jonge Parisienne, een echte hedendaagse Ophelia/Elektra, zoals die ook geportret teerd wordt in Heiner Müllers apocalyptische ‘Die Hamletmaschine’ (1977).Dat theaterstuk fungeert als rode draad doorheen deze verwarrende, duistere en sombere meditatieve excursie die diep tot nadenken stemt.

Sandwiches & drinks

Rue du Chantier 13, 1000 Bruxelles - Werfstraat 13, 1000 Brussel