10 extravagante avonden te beleven tijdens de novemberse Nocturnes

Elke donderdagavond van 19 september tot 5 december opent een reeks Brusselse musea hun deuren van 17.00 tot 22.00 uur. Stap even mee in hun eigenzinnige wereld. Naast de klassieke rondleidingen, bieden veel van hen ons ook bijzondere momenten. Een kleine selectie hierzo!

Een beetje van alles rondom het Leopoldpark

07.11.2019

House of European History, Leopold Park © Hidden Raven

De musea van de Luxemburgwijk slaan op 7 november de handen in elkaar.

Modebewust? Duik in de slow fashion workshop en bekijk vanop de eerste rij een historische modeshow in het Huis voor de Europese Geschiedenis.

In het Museum voor Natuurwetenschappen waait een ijzige wind met de Antartica-tentoonstelling. De theatervoorstelling “Bernissarentis” herinnert ons aan een tijd waarin de dinosauriërs nog niet door de klimaatverandering waren uitgeroeid.

Tijdens deze avond kan je ook deelnemen aan een schattenjacht tussen deze musea en het Parlamentarium. Een reizende fanfare brengt je van de ene naar de andere en passeert ook via het wonderlijke Wiertz Museum.

De zomer verlengen bij Fondation A Stichting

14.11.2019

Santa Barbara, California, 1977 © The Estate Henry Wessel, courtesy Galerie Thomas Zander, Cologne

Eerste deelname aan de Nocturnes voor deze stichting gewijd aan de fotografie. In de tentoonstelling “Summer Light” ontdekken we in Henry Wessel een fotograaf die fotografie viert als een komen en gaan van gevoelens en gedachten, een toevallig moment tussen intuïtie en techniek.

Een spookhuis van een hoger niveau

14.11.2019

Erasmus House © Andrea Anoni

Een voorlezing van Lof der Zotheid onderstreept het karakteristieke gekraak en geruis van het Erasmushuis. Gegarandeerd een rollercoaster aan emoties.

Ondergronds Brussel verkennen met een zaklamp

21.11.2019

Sewer Museum © Andreu Vélez Guillén

Op zoek naar iets ongewoons? Enn bezoek aan de Brusselse riolen in het totale duister voldoet sowieso aan dat kenmerk.

Een laboratorium voor esthetische experimenten in BOZAR

ABC © Marc Gysens

ABC (ART BASICS for CHILDREN) laat in BOZAR kleine en grote kinderen hun creativiteit botvieren met beeldhouwer Brancusi. Workshop, bibliotheek en tentoonstelling gaan diep in op zijn emotionele en krachtige werk.

Een moord oplossen in het Coudenberg Paleis…

Coudenberg Palace © Andrea Anoni

Een moord vond plaats onder het Koningsplein, in de ruïnes van het voormalige paleis van Keizer Karel. En ja, jij bent de detective.

Een gilde van kruisboogschieters ontmoeten

Grand Serment Royal et de St-Georges des Arbalétriers © Hidden Raven

De vrienden van de het Groot Koninklijk Serment en van St-Joris der Kruisboogschutters laten je kennismaken met hun rituelen.  Ze laten je zien hoe je met de kruisboog moet omgaan tijdens een schietdemonstratie. Dit alles op een verbazingwekkende en zelden toegankelijke plaats op het Koningsplein.

Seizoensfinale

05.12.2019

Voor de laatste nacht van het seizoen op 5 december halen de musea nog even alles uit de kast. Chalcografie (kopergravure) in de Bruegeltentoonstelling in de KBR, superheldenrondleidingen in het Joods Museum, een ontmoeting met France Brel van de Stichting gewijd aan onze bekendste zanger, een bezoek van Sint-Niklaas aan Choco-Story Brussels en het Museum van de  Nationale Bank, raketten bouwen in het Marc Sleen Museum, de dubbele tentoonstelling in de Centrale: zoveel beter dan de laatste aflevering van je favoriete Netflixserie. Sluit af met een drankje en dansje in de Sint-Gorikshallen, die ook hun nieuwe tentoonstelling over Brusselse kroegen uit de doeken doet. Sfeer = garant.