19 tentoonstellingen in september en oktober die je tijdens de Nocturnes kan ontdekken

Elke donderdagavond van 19 september t.e.m. 5 december openen verschillende Brusselse musea hun deuren van 17:00 tot 22:00. Te ontdekken: een wereld weg van hier. Wie musea zegt, zegt ook tijdelijke tentoonstellingen. Hieronder 19 parels die je exclusief kan ontdekken in september en oktober.

 

Vernissage

19.09.2019

© Expo Carine Gilson – JPohl

 

Feest op 19 september! Om het seizoen goed in te zetten, organiseren we op de Grote Markt een Museum Markt. Bovendien zijn de drie omliggende musea voor de gelegenheid ook vrij toegankelijk. Naast de extravagante GardeRobe MannekenPis, onthult de Grote Markt al zijn geheimen in “The Place to Be” in het Broodhuis. “Beautiful Lace & Carine Gilson” is dan weer een sensuele ontmoeting tussen de Belgische ontwerpster van couture lingerie en 200 jaar Brusselse kant.

 

Flamboyant. Een levensstijl in de jaren ’30 – Boghossian Stichting

26.09.2019

ⓒ Boghossian Foundation – Villa Empain

 

Villa Empain, in een nieuw vintage jasje. Grootse kunstwerken en meer dan 200 meubels en objecten uit de jaren 30 zorgen voor een volledige transformatie!

Vleugels om te groeien – Kindermuseum

26.09.2019

© Chidren Museum

 

Een tentoonstelling in de vorm van een magische wereld, opgedeeld in zes hoofdstukken. Kinderen van 4 tot 12 jaar slaan er hun vleugels uit.

 

Circus Moderato, Florence Huens & Mata Manrey – Centrum voor Fantastische Kunst

26.09.2019

© Centre for Fantastic Art

 

Het Centrum voor Fantastische Kunst, op een steenworp van het Museum, brengt de poëtische collages van Circus Moderato, Florence Huens en Mata Manrey samen.

 

D’Ieteren 14-18 – D’Ieteren Gallery

26.09.2019

© Hidden Raven

 

Tijdens de Eerste Wereldoorlog stelt de D’Ieteren familie haar hulpwagens ter beschikking (en ter bescherming!) van de Belgische staat.

 

Kiezelwieren, kunst in een doosje van natuur – Plantentuin Meise

03.10.2019

© Botanic Garden Meise

 

Buiten een (romantische) avondwandeling doorheen zijn 92 hectaren, stelt de Plantentuin Meise ook kunstwerken tentoon die zich inspireren op de motieven van microscopische algen. Natuurlijk kunstig.

SPACES. Interior Design Evolution – ADAM Brussels Design Museum

03.10.2019

 

© Veerle Vercauteren

 

Als onze interieuren konden getuigen over onze idealen, sociale revoluties en technologische ontwikkelingen, wat zouden ze zeggen? Een tentoonstelling die onze thuis van vroeger en nu ontleedt.

 

George Minne en het koor van de Nationale Basiliek – Musea van de Nationale Basiliek van Koekelberg

03.10.2019

© Koekelberg Basilica

 

De beeldhouwer George Minne maakte 2 monumentale werken voor de binnen- en buitenkant van deze imposante kerk. Focus op de symbolistische genie.

 

Amerika bestaat niet – art et marges museum

10.10.2019

© Dominique THEATE, sans titre, 2015

 

The American Dream. Een mythe ontkracht aan de hand van 100 kunstwerken uit de art brut en populaire en hedendaagse kunst. Een roadtrip zoals geen ander!

 

Bruxelles libérée / Kijk… Bruxelles / Alexis Dumont – Sint-Gorikshallen

10.10.2019

© Halles St-Gery

 

1 plek, 3 tentoonstellingen. Bruxelles libérée: de euforie na de wapenstilstand, prachtig in beeld gebracht. Kijk… Bruxelles: een andere blik op cosmopoliet Brussel. Het Citroëngebouw ontbrak het dankzij KANAL niet aan aandacht de afgelopen jaren, maar ken je ook de andere iconische creaties van Belgisch architect Alexis Dumont?

 

Wrek. Olivier Deprez – Bibliotheca Wittockiana

17.10.2019

© Olivier Deprez – Wrek

 

Met WREK toont etser en tekenaar Olivier Deprez je zijn wereld en haar kronkels. Je begrijpt des te beter zijn creatief proces, invloeden en politieke, poëtische en artistieke bedenkingen.

Architects at Play – CIVA

24.10.2019

© CIVA

 

De kracht van de verbeelding staat centraal in deze tentoonstelling. De speelplaats van kinderen ontmoet die van architecten, artiesten en designers. Labyrinten, symbolisch speelgoed, bouw- en strategiespellen nemen je mee op reis door verschillende mogelijke werelden.

 

Claude Rutault – Fondation CAB

24.10.2019

© CLAUDE RUTAULT

 

Sinds de jaren 70 verlegt Claude Rutault de grenzen van het minimalisme en het conceptualisme op een radicale manier: hij schrijft de instructies voor de creatie op en stuurt deze zo door naar de productie, zonder verdere inmenging. Vragen rond vertrouwen, participatie en verantwoordelijkheid staan centraal, vaak met onverwachte resultaten!

 

Jules Bordet, 100 jaar Nobelprijs – Espace Allende ULB

24.10.2019

© ULB

 

De ULB brengt hulde aan een van zijn meest prestigieuze wetenschappers Jules Bordet, die in 1919 de Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde ontving. Je ontdekt er zijn parcours en belangrijkste ontdekkingen over immuniteit.

 

Paul Delvaux, de man die van treinen hield – Train World

31.10.2019

Foundation Paul Delvaux St Idesbald Belgium SABAM 2019 © Vincent Everarts

 

Legio zijn de werken van Paul Delvaux die zijn liefde voor treinen en stations illustreren. Geen wonder dus dat deze nieuwe tentoonstelling en haar werken perfect passen in de unieke omgeving van Train World!

De laatste farao – Autriquehuis

31.10.2019

© Francois Schuiten Autrique House

 

De wereld uit het laatste album van Blake en Mortimer landt in het sublieme Autriquehuis, eerste wapenfeit van Victor Horta. Ontdek de originele tekeningen van “De laatste farao”, een nieuwe blik op de mythe van Edgar P. Jacobs.

 

The Sky is on Fire – Botanique

31.10.2019

© Emmanuel Van der Auwera

 

Onderdompeling in hartje Miami. Met The Sky is on Fire stelt Emmanuel Van der Auwera de numerieke wereld en het geheugen in vraag in een reconstructie van het stedelijk landschap. Met zijn reeks films, videosculpturen en installaties, daagt hij onze beeldcultuur uit.

Wilt u dit seizoen verschillende musea bezoeken of met vrienden naar de Nocturnes gaan? Neem een kijkje op Pass 5 Nocturnes