Grote opening op de Grote Markt voor de Brussels Museums Nocturnes

Donderdagavond 19 september, 17:00. Startschot Brussels Museums Nocturnes, de 19de editie zowaar! We doen geen half werk, dus kozen we de Grote Markt uit om onze museumgospel te verspreiden. We gaan nog een stap verder en gooien gratis musea, rondleidingen en livemuziek in de mix. Een mooi begin van een 12 weken durende museummarathon – zowel voor beginners als gevorderden – die loopt tot 5 december.

Grote Markt, grootse (gratis) rondleidingen

De dekolonisatie van onze maatschappij begint bij volledige informatie en een open geest. Om die reden biedt het collectief Mémoire Coloniale et Lutte contre les Discriminations rondleidingen aan rond de Grote Markt. Welke koloniale symbolen en verhalen zitten verborgen in de gebouwen en straten die ons dagelijks omringen?

Street Art Parcours © Eric Danhier

Brussel is Brussel niet zonder haar street art. Een woordje uitleg bij de mooiste muurtekeningen is dan ook meer dan welkom tijdens een exclusief parcours. Idem dito voor Manneken Pis en ons Grote Plein zelf. Je denkt ze misschien te kennen, maar stille gebouwen hebben diepe gronden.

Deze rondleidingen zijn allemaal gratis en in drie talen (FR-NL-EN). Inschrijven kan de avond zelf op de Museum Markt.

Gratis toegang tot musea van de Stad Brussel

Fashion & Lace Museum © Antoine Sedran

Op (wandelafstand van) de Grote Markt zijn voor de openingsavond drie musea vrij toegankelijk. GardeRobe MannekenPis stelt de extravagante klerenkast van Brussels kleinste man open. Het Broodhuis onthult alle geheimen van de Grote Markt in “The (Grand) Place to be”, inclusief een duizelingwekkende Virtual Reality ervaring. In het Mode- en Kantmuseum vindt een sensuele ontmoeting plaats tussen de Belgische couture lingerie ontwerpster Carine Gilson en 200 jaar Brusselse kant.

Maison du Roi © Thomas Preuvot

In het Broodhuis en Mode- en Kantmuseum start om de 20 minuten een korte, gratis rondleiding. Inschrijven kan in het museum.

Museum Markt: alles in aanbieding!

Museum Market – Grand Place © Titan Vision Photography

In totaal doen 72 musea dit jaar mee aan de Nocturnes. ’t Is moeilijk kiezen, dus helpen de musea zelf graag een handje. Op de tonen van WWA Brass Band flaneer je er tussen het beste wat de 12 donderdagavonden te bieden hebben. Echte kantklossers geven er van jetje. Verfrissing nodig? Het Museum van de Belgische Brouwers tapt je de perfecte pint. Klein en groot kunnen dan weer hun energie kwijt tijdens een spelletje Bruskwer. Ganzenbord op mensenmaat, waarin je een voor een de gebouwen van de Grote Markt verovert. Kortom, voor ieder wat wils. Zeiden we ook al dat dit allemaal gratis is?